Skip to main content

Nieuwscafé Special

Donderdag 16 november 2023 was er een Nieuwscafé in het Amphion, met hoofdgast professor Christian Blank van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. 

Blank heeft in de afgelopen twee decennia met anderen laten zien hoe voorkomen kan worden dat afweercellen uitgezet worden door tumorcellen, en dus ‘gewoon’ door kunnen gaan met het herkennen en opruimen van tumorcellen. Dat kan door de stopsignalen die tumorcellen afgeven, te blokkeren. Checkpoint-remmers zorgen ervoor dat de ‘handjes’ van de tumor niet op de ‘schakelaars’ van de afweercellen kunnen drukken. De kanker stopt daardoor met groeien en sterft in veel gevallen af.

De onderzoeksgroep van Blank in het Antoni van Leeuwenhoek richt zich op het personaliseren van deze therapie bij melanomen, zodat steeds meer tumoren kunnen worden opgeruimd en de bijwerkingen voor patiënten kleiner worden. Er zijn inmiddels zo’n 20 tot 30 middelen in ontwikkeling die allemaal een ander stopsignaal van tumorcellen blokkeren.

Deze behandeling die aanvankelijk voor patiënten met uitgezaaide melanoom werd toegepast, wordt inmiddels breed ingezet met hoopvolle resultaten.

Patiënten, hun naasten, huisartsen, specialisten, oncologieverpleegkundigen, netwerkorganisaties en vrijwilligers kwamen aan het woord tijdens deze Nieuwscafé Special ‘Leven met en na kanker’. De presentatie was in handen van de Doetinchemse journalisten Erik Hagelstein en Henny Haggeman, tevens de vaste presentatoren van het maandelijks Nieuwscafé.

De Doetinchemse Karin Geurts nam het initiatief voor dit evenement, haar moeder is langdurig ziek geweest en aan kanker overleden.